Ekonomi

Birinci Cumhuriyet’ten sonra ABD’de bir banka daha iflasın eşiğinde

Investing.com – ABD’de geçen hafta İlk Cumhuriyet Bankasıile ilgili ( FRC), bankacılık krizi yeniden gündeme getirildi.

İlk Cumhuriyet Bankası Krize hızla yanıt veren FDIC, bankayı devraldıktan sonra varlıklarını JPMorgan’a sattı. Ancak bu hafta bir bankanın daha iflasın eşiğine gelmesi bankacılık krizinin devam ettiğini bir kez daha gösterdi.

First Republic Bank’ın iflasının ardından PacWest Bancorp( PACW ) hisseleri sert satışa konu oldu ve bankadaki mali sorunlar nedeniyle yönetim satış dahil tüm seçenekleri değerlendirdiğini açıkladı. Şu anda, banka yetkilileri potansiyel katılım veya satış hakkında görüşmeler olduğunu doğruladı.

ABD’de iflaslar devam ediyor

PacWest Bancorp’un (PACW) hisseleri, bankacılık krizinin ilk günlerinde %80 düşerek 5 dolara kadar düştü. Akabinde krize karşı alınan tedbirlerle bir miktar toparlanan banka hisseleri, kısmi toparlanmanın ardından Mayıs ayına kadar 9-12 dolar aralığında yatay seyrederken, dün kurların hızlanmasıyla tekrar 5 dolar bandına geriledi. reddeder. PacWest Bancorp’u satma opsiyonunun gündeme geldiği açıklanırken, Fed’in 25 baz puanlık artırımıyla bankalar üzerindeki risklerin daha da artması bekleniyordu.

Mart ayındaki bankacılık krizinde kripto odaklı bankaların iflası, çoğunlukla riskli piyasalarda faaliyet gösterme durumuna bağlanırken, kripto bölümüyle hiçbir bağı olmayan First Republic’in çöküşü ve PacWest Bancorp’un gündemde olmasına bağlandı. Bu hafta iflasın eşiğine gelinmesi, sorunun kripto şubesinin ötesinde daha derin olduğunun göstergeleri olarak yorumlandı. Çünkü Fed’in Faiz oranlarındaki artış bankaların elindeki varlıkların maliyetini olumsuz etkilerken, bankaların 2 trilyon dolara yakın değer kaybettiği söyleniyor. Bu da küçük ölçekli bankaların daha fazla baskı altında olduğunun bir göstergesi.

bitcoinŞirket bankacılık krizine nasıl tepki veriyor?

ABD’de bankacılık krizi tırmanırken Mart ayında yatırımcıların güvenli liman olarak emtia talebinin yanı sıra Bitcoin’e de talebi artırdığı görüldü. Şubat ayında sabit kaldıktan sonra BTC, Mart ayında %25’lik bir fiyat artışı kaydederek 30.000$ sınırına kadar yükseldi.

Son durumda, Fed’in önümüzdeki ay faiz Faiz artırımını ılımlılaştıracağına dair genel bir kanı olsa da, bankaların devam eden sorunları ABD Merkez Bankası’nın faiz artırma yolundaki en büyük engeli olarak görülüyor. Bu durum faiz oranları konusunda hassasiyeti devam eden kripto para piyasaları için olumlu yorumlanırken, bazı piyasa katılımcıları BTC’nin 35.000 dolar seviyesine kadar yeni bir ivme kazanabileceğini tahmin ediyor.

Bitcoin, bugün %2’den fazla değer artışı kaydederek 29.200$ seviyesine yaklaşıyor. Fed’in son faiz kararının ardından genel olarak kripto piyasalarında iyimser bir hava gözleniyor.

Author: Günay Caymaz

suleymanpasa-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu