Ekonomi

Rusya, ABD’nin Ukrayna çatışmasında Vietnam tarzı bir yenilgiyle karşılaşacağını öngörüyor

MOSKOVA – Pazar günü Rusya, ABD’nin Ukrayna’ya verdiği destekle hibrid savaş olarak tanımladığı savaşa giderek daha fazla dâhil olmasının, Vietnam ve Afganistan’da yaşananlara benzer bir yenilgiye yol açacağını öngören bir açıklama yayınladı. Bu iddia, ABD Temsilciler Meclisi’nin iki partinin de desteğini alarak Cumartesi günü Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a güvenlik yardımı içeren 95 milyar dolarlık bir yardım paketini kabul etmesinin ardından geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Ukrayna’ya ayrılan 60.84 milyar dolarlık ek yardımı eleştirerek ABD’nin Ukrayna’yı “son Ukraynalıya kadar savaşmaya” zorladığını belirtti. Zakharova ABD’yi Rusya’nın egemen topraklarına ve sivillere saldırmakla suçladı ve ABD’nin artık Ukrayna’nın Rusya’ya karşı zafer kazanacağına inanmadığını iddia etti.

Zakharova’nın yorumları, Kremlin’in sıradan Ukraynalıların ABD çıkarları tarafından yönlendirilen bir çatışmada “top yemi” olarak kullanıldığına dair tutumunu yansıtıyor. Rus anlatısı savaşı, 1991’de Sovyetler Birliği’nin sona ermesinden bu yana, Devlet Başkanı Vladimir Putin’e göre Rusya’yı parçalamayı ve doğal kaynaklarını ele geçirmeyi amaçlayan ABD politikalarına karşı daha geniş bir mücadele olarak sunuyor.

Ukrayna’daki savaş Batılı liderler ve Ukrayna tarafından Rusya’nın emperyal tarzda toprak gaspı olarak tanımlandı ve Çin ile birlikte küresel istikrara yönelik en büyük ulus-devlet tehditlerinden biri olarak gösterildi. Putin’in 2022’de Ukrayna’yı geniş çaplı işgaliyle tetiklenen çatışma, hem Rusya hem de ABD’li diplomatların belirttiği üzere, 1962 Küba Füze Krizi’nden bu yana Rusya ile Batı arasında en şiddetli gerilime yol açtı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

bayramorenhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu