Haber

Ölen çiftçilerin mazot ve gübre destekleri mirasçılarına intikal ettirilebilir.

Vefat eden çiftçilerin Ziraat Bankası nezdindeki hesaplarına mazot ve gübre alımlarında kullanılmak üzere başvurularını tamamladıktan sonra, bankaya başvurmaları halinde mirasçılarına nakden ödenecek destek tutarları.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Bitkisel Üretime Yönelik Destek Ödemelerine İlişkin Tebliğ”de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tebliğ, “2022 Yılında Alınacak Tarımsal Desteklere İlişkin Karar ve 2023 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohumluk Kullanımını Destekleme Kararı” kapsamında çiftçilere yapılacak destekleme ödemelerinin usul ve esaslarını kapsar.

Tebliğ ile mazot ve gübre takviyesine ilişkin düzenleme yapılmıştır. Mevcut yönetmeliğe göre çiftçilerin Ziraat Bankası’ndaki hesaplarına mazot ve gübre alımında kullanılacak mazot ve gübre matrahı tanımlanmış olup, çiftçilere nakit ödeme yapılmamaktadır. Tebliğe eklenen kararla depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da destek ödemeleri nakden yapılacak.

Türkiye’deki tarım havzalarının üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi esasına göre talep edilen belge ve işlemlerde de düzenleme yapıldı. Buna göre hububat, bakliyat ve dane mısır desteğinde üretim yılı hasat tarihi ile 2 Mayıs 2023 ortası arasındaki dönemi içeren alım satım belgesi, hasat tarihini içeren alım satım belgesi yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteğinde üretim yılı ve dönemi 31 Mart 2023 ortasıdır. tane zeytin için ise il/ilçe hakem heyetlerince o üretim yılı için belirlenen hasat başlangıç ​​ve bitiş tarihleri ​​arasındaki süreyi içeren alım satım belgesi istenir.

Tebliğ ile ilgili üretim yılı için Temel Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) başvurduktan sonra vefat eden çiftçilere yapılacak destekleme ödemelerinde de düzenleme yapıldı.

Buna göre, bildirime konu üretim yılına ait temel ÇKS ve destek başvurularını tamamladıktan sonra vefat eden çiftçilerin mazot ve gübre alımlarında kullanılması için belirlenen destek tutarları, sahiplerine nakden ödenecek. Ziraat Bankasına başvurmaları halinde mirasçılar.

Destek başvuru takviminde değişiklik

Tebliğ ile destek uygulama takviminde de değişiklik yapıldı. Yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi bazında belge verme süresi 31 Mart’tan 2 Mayıs’a uzatılmıştır. Organik tarım ve uygun tarım uygulamalarının güçlendirilmesinde belge teslim süresi 24 Şubat’tan 8 Mayıs’a, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’ne (BÜGEM) kesin belge gönderim tarihi ise Mayıs’tan Haziran’a ertelendi.

Toprak analizine istinaden 30 Aralık 2022’de sona eren evrak teslim süresi 31 Mart’a uzatılırken, kesin evrakların BÜGEM’e gönderilme tarihi Şubat ayından Nisan ayına ertelendi.

Tebliğin ekli listelerine, ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararı ile künt pamukta kilogramı 160 kuruşa, yağlık ayçiçeğinde kilogramı 70 kuruşa çıkarılan fark ödemesi desteği eklendi.

Tebliğ 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu