Haber

Ogün Şaybak, Engin Tabakçıoğlu’na dava açtı ve 60 bin lira telif hakkı kazandı

Ankara’da türkücü ve söz yazarı Ogün Şaybak, bestelediği bir eseri izinsiz kullandığı gerekçesiyle halk sanatçısı Engin Tabakçıoğlu’na açtığı davada 60 bin lira telif tazminatı kazandı.

Şaybak, sahnede “Engincan” ismini kullanan halk sanatçısı Engin Tabakçıoğlu’na, bestesi kendisine ait olan “Kaderime Dargınım” adlı eseri telif ücreti ödemeden kullandığı gerekçesiyle dava açtı.

Ogün Şaybak’ın avukatı Ceren Atalay aracılığıyla açılan dava dilekçesinde, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’ne (MESAM) kayıtlı “Kaderime Dargınım” isimli müziğin sanık tarafından izinsiz kullanıldığı belirtildi. Engin Tabakçıoğlu.

Tabakçıoğlu’nun bestelediği şarkıyı konser, festival ve çeşitli eğlence organizasyonlarında seslendirdiğini belirten Şaybak, hak kaybına uğradığını, maddi ve manevi zarara uğradığını iddia etti.

Engin Tabakçıoğlu’nun da söz konusu eseri internette müzik yayını yapan platformlarda telif ücreti ödemeden ve bestenin kendisine ait olduğunu belirtmeden paylaştığını belirten Şaybak, müziğin görselinin milyonlarca kişi tarafından izlendiğini ve davalıya kazanç sağladığını kaydetti. bu şekilde değerli bir fayda.

Şaybak, dilekçesinde, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nu ihlal eden sanık Tabakçıoğlu’nun, eserden elde ettiği gelirden uğradığı zararın maddi ve manevi olarak tazmin edilmesini talep etti.

“Telif hakları ihlal edildi”

Davayı kabul eden Ankara 5. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Tabakçıoğlu’nu telif haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 60 bin lira tazminata mahkum etti. Mahkeme ayrıca eseri izinsiz kullanan sanığın bu eyleminin de engellenmesine karar verdi.

Kararda, MESAM Eser Bildirim Formu’nda davacı Ogün Şaybak’ın söz konusu eserin bestecisi olarak görüldüğü, davalı Tabakçıoğlu’nun eseri besteci adı belirtilmeden kullanmasının hak kaybına neden olduğu belirtildi. .

“Sanatçıların eserlerinin korunması önemli”

Şaybak’ın avukatı Ceren Atalay, şahsın fikir emeğiyle ortaya çıkardığı tüm eserlerin hem iç hukuk hem de uluslararası mevzuat tarafından korunduğunu söyledi.

Fikri hakların korunmasının temel bir insan hakkı olduğunu belirten Atalay, “İnternet çağında fikri hakların ihlali kolaylaştı. Dolayısıyla fikri hakların korunması daha da elzem hale geldi. Bu davayı setler halinde açtık.” Telif hukuku açısından güzel bir emsal. Mahkemenin kararı aynı zamanda sanatçıların emeğini de koruyor.” açısından önemli olduğunu söyledi.

sabanozuajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu