Haber

NATO Genel Sekreteri: Ukrayna Rusya’ya karşı ilerliyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’nın Rusya’ya yönelik saldırısında ilerleme kaydettiğini ve daha fazla toprak geri aldığını bildirdi.

Stoltenberg, 15-16 Haziran tarihlerinde NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesi düzenlediği basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Ukrayna’nın büyük bir karşı saldırı yürüttüğü sırada savunma bakanları toplantısının yapıldığına işaret eden Stoltenberg, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov’un NATO üyelerini sahadaki durum hakkında bilgilendireceğini söyledi.

Stoltenberg, “Hala saldırının ilk günleri. Bunun savaşın dönüm noktası olup olmayacağını bilmiyoruz. Ancak Ukraynalıların ilerleme kaydettiğini ve daha fazla toprak talep ettiğini görüyoruz.” söz konusu.

Ukrayna’nın ne kadar çok kazanım elde ederse müzakere masasındaki elinin o kadar güçlü olacağını vurgulayan Stoltenberg, “Ukrayna toprak kazandıkça Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaş alanında kazanamayacağını anlaması ve adil bir müzakere için müzakere etme olasılığı artıyor. huzur artar.” sözünü kullandı.

Ukrayna’nın olası NATO üyeliği

Ukrayna’nın olası NATO üyeliğine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Stoltenberg, NATO’nun kapısının açık olduğunu ve bunu Finlandiya ve İsveç’i katılmaya davet ederek gösterdiklerini söyledi.

Müttefiklerin daha önce Ukrayna’nın NATO üyeliğine ilişkin birçok konuda anlaştığını belirten Stoltenberg, Ukrayna’nın zamanı geldiğinde üye olacağını söylediklerini hatırlattı.

Stoltenberg, “Bu savaş bittiğinde, tarihin tekerrür etmemesi ve Rusya’nın dinlenmesi, yeniden silahlanması ve yeni bir saldırı başlatması için Ukrayna’nın güvenliğini sağlayacak güvenilir düzenlemelerin yapıldığından emin olmalıyız.” söz konusu.

NATO’nun 11-12 Temmuz tarihlerinde Vilnius Tepesi’nde Ukrayna ile dayanışmayı vurgulayan güçlü bir mesaj vereceğini belirten Stoltenberg, “Ukrayna’nın geleceği NATO’dadır” dedi.

NATO Savunma Bakanları Toplantısı

31 NATO üyesi ülkenin savunma bakanları, yarın Brüksel’deki NATO karargahında iki gün sürecek toplantıda Ukrayna gündemiyle bir araya gelecek.

İlk gün NATO-Ukrayna Kurul Toplantısı yapılacak. Önümüzdeki dönemde Kurulun Kurul düzeyine çıkarılması hedeflenmektedir.

Böylece NATO-Ukrayna bağlantı ve işbirliğinin siyasi düzeyi yükseltilmek istenmektedir. Kurul düzeyinde karar alma yapısına sahip olmayan mekanizmanın Kurul’a dönüştüğü zaman alt kurul gibi yapılar sayesinde karar almanın mümkün olacağı belirtiliyor.

NATO-Ukrayna Kurul toplantısının ardından ABD öncülüğünde oluşturulan Ukrayna Savunma Temas Kümesi toplantısı yapılacak. Burada Reznikov, sahadaki gelişmeleri NATO ülkelerine aktaracak ve Ukrayna’nın askeri ihtiyaçları masaya yatırılacak.

İki gün sürecek NATO toplantısında NATO’nun caydırıcılık ve savunmayı güçlendirme konuları da ele alınacak. Görüşmelerde bölge planları da yer alacak. Bu planlar yeni bir NATO kuvvet yapısı gerektiriyor. Bölge planları hayata geçtiğinde 300.000’den fazla asker yüksek düzeyde hazır bulunacak. Onlara önemli hava ve deniz takviyesi sağlayacak. Ayrıca yeni şartlara uygun komuta kontrol düzenlemeleri yapılacaktır.

Savunma bakanlarının iki günlük toplantılarında NATO’nun İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde yeni bir Kritik Denizaltı Altyapı Güvenliği Merkezi kurulması konusunda anlaşmaya varmaları bekleniyor.

NATO Savunma Bakanları Toplantısının gündemi yoğun

NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda ayrıca savunma sanayi firmaları ile de görüşmeler gerçekleştirilecek.

Bu kapsamda küçük, orta ve büyük ölçekli savunma sanayii üreticileri gayrı resmi toplantılar için Brüksel’e davet edildi.

Görüşmelerde bakanların savunma sanayii temsilcileri ile üretimin artırılması, tedarik zincirlerinin devamlılığının sağlanması ve iş birliğinin artırılması gibi konuların görüşülmesi amaçlanıyor. Görüşmelere Ukrayna ve Avrupa Birliği de katılacak.

Bakanların Savunma Üretimi Eylem Planını değerlendirmesi ve planın Vilnius Zirvesi’nde kabul edilmesi hedefleniyor.

Plan, silah ve mühimmat stoklarındaki eksikliklerin hızla giderilmesini, ortak mühimmat sağlanmasını, mühimmat ve malzemelerin ortak çalışabilirliğinin artırılmasını hedefliyor.

İki günlük toplantıları sırasında NATO bakanları, mevcut güvenlik ortamının nükleer silah boyutlarını tartışmak ve NATO’nun nükleer caydırıcılığı uyumlaştırmaya yönelik devam eden çabaları gözden geçirmek için Nükleer Planlama Grubu Toplantısına da katılacaklar.

yayladere-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu