Ekonomi

Muş’ta Tarım Arazilerine Buğday Tohumu Dağıtımı Başladı

Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında yüzde 50 hibe ile 595 ton buğday tohumunun dağıtımına başladı.

Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi’nde düzenlenen “Yüzde 50 Buğday Tohumu Dağıtım Töreni”ne katılan Muş Valisi Avni Çakır, kentteki sonsuz ekili alanları görünce çok mutlu olduğunu söyledi.

Tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması için başlatılan projeleri başarıyla yürüttüklerini belirten Çakır, “Projeyi 2020 yılından bu yana burada uyguluyoruz. Arazilerin ekonomiye kazandırılması için yaklaşık 80 bin dönüm araziye tohum takviyesi yaptık. ekilmeyen veya mahsullere uygun şekilde işlenmeyen.” söz konusu.

Çalışmaların titizlikle devam edeceğini vurgulayan Çakır, “Tarım gelişirse yem üretimi gelişir, hayvancılık da buna bağlı olarak gelişir, bunların yan sanayileri de gelişir. Ekipman üreten işletmelerin sayısı da artacaktır. Bütün bunlar, Birbirimizi tetikleyeceğiz. Ülkemizin her köşesini, ilimizdeki tüm tarım alanlarını kapsayacağız.” Tohumları buluşturmak konusunda kararlıyız ve kararlıyız. Bu anlamda ‘Üretmek istiyorum’, ‘Ekmek istiyorum’, ‘Ekmek istiyorum’ diyen tüm kardeşlerimizin yanındayız. Yüzde 50’den yüzde 75’e kadar hibe desteği var. İnşallah önümüzdeki yıllarda çok daha artacak. “Mümkün olduğu ölçüde destek vermeye devam edeceğiz.” dedi.

Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, tarımın ve üretimin ne kadar değerli olduğunun tüm dünyanın bilincinde olduğunu belirterek, “Ülkemizde yaşanan birçok gelişmeyle birlikte artık Türk Yüzyılına damga vuracak işler yapmanın zamanı geldi. Çiftçilerimize hayırlı işler diliyorum. Muş Ovası’nın kapalı sulama sistemi ile Türkiye’nin “Bölgenin üçüncü en önemli ovası olacağına inanıyorum.” dedi.

Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün de Muş’un 357 bin hektar tarım arazisine sahip olduğunu kaydetti.

Kentte 2023 verilerine göre 1 milyon 800 bin dekar alana tahıl ekimi yapıldığını anlatan Gün, şöyle konuştu: “Bahar aylarında çiftçilerimize kuru fasulye, ay çekirdeği, nohut gibi tohumlar dağıtıldı. Yüzde 75’lik hibe ve hasadı tamamlandı. Bu yıl da yeterli hasatı elde ettik. İkinci aşama olarak.” Bakanlığımıza sunduğumuz buğday tohumu projesi kabul edildi. Bugün çiftçilerimize dağıtacağız. Bu projeyle 4 yılda 262 bin dönüm arazi ağaçlandırıldı. Bundan 10 bin 459 çiftçi yararlandı. Şimdi dağıtacağımız 595 ton buğday tohumu 23 bin 800 dekar alana ekilecek. Bundan “1200 çiftçimiz faydalanacak.”

Törenin ardından çiftçilere tohum dağıtımına başlandı.

akcakenthaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu