Haber

Kripto Faruk nasıl 356 milyon kar elde etti? İşte Thodex sürecine dair merak edilenlerin tümü.

Kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer hakkındaki dolandırıcılık davasında karar çıktı. 7’si tutuklu 21 sanığın yargılandığı davada sanık Faruk Fatih Özer ile kardeşleri Güven ve Serap Özer ayrı ayrı 11 bin 196 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Peki 356 milyon liralık vurgunun yapıldığı Thodex süreci nasıl başladı? İşte merak edilen detaylar…

20 NİSAN 2021’DE KAÇIRILDI

2 binden fazla kişinin mağdur olduğu süreç, 20 Nisan 2021’de kripto para borsası Thodex yatırımcılarının sisteme erişememesiyle başladı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, kullanıcıların hesaplarına erişemediği ve şirket sahibinin yurt dışına kaçtığı ihbarı üzerine 22 Nisan 2021’de Thodex hakkında resen soruşturma başlattı.

40 BİN YIL HAPİS CEZASI İSTENDİ

Zincirin halkalarını oluşturan anahtar isimler belirlendi. Art arda yapılan operasyonlarda 82 şüpheli gözaltına alınırken, bunlardan 6’sı tutuklandı. Elebaşı Fatih Faruk Özer, “örgüt kurmak ve yönetmek”, “suç sonucu oluşan mal değerlerini aklamak” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlamalarıyla suçlanmıştı. 40.562 yıla kadar hapis cezası istendi.

253 MİLYON LİRA TRANSFER

İddianamede yer alan MASAK raporunda, Thodex platformunun şikayetçileri iş ve işlemlerine ilişkin hileli davranışlarla aldattığı kaydedildi. MASAK raporuna göre, değerli bir kısmı sanıkların ticari merkezi olan Malta’da bulunan kripto varlığın, sanık Faruk Fatih Özer’in kontrolündeki 3 farklı hesaptan 253 milyon 714 bin 909 lira değerindeki kripto varlıkları aktarıldı. Cem Uzunoğlu, Faruk Fatih Özer ve Zuhal Özer. servis sağlayıcıdaki kripto varlık cüzdanlarına aktarılır.

YAKALAMA VE İADE SÜRECİ

Kırmızı bültenle aranan Özer, 30 Ağustos 2022’de Arnavutluk’un Vlora kentinde yakalandı. Türkiye, Özer’in iadesini talep etti ancak yerel mahkeme başlangıçta bu talebi reddetti. Elbasan Asliye Ceza Mahkemesi’nin Özer’in tutukluluğunun devamına ilişkin 2 Eylül 2022 tarihli kararı, Özer’in avukatları tarafından 14 Eylül 2022’de temyiz edildi. Dıraç Yargıtay, Özer’in tutukluluk kararını 20 Eylül’de onadı.

17 Kasım 2022’deki duruşmada Elbasan Asliye Ceza Mahkemesi, Elbasan Savcılığı’nın “Özer’in Türkiye’ye iadesine izin verilmesi” talebinin kabul edildiğini bildirdi. Özer bu karara 7 Aralık 2022’de itiraz etti. 30 Aralık 2022’de Durraç İstinaf Mahkemesi’nde görülen duruşmada Özer’in Türkiye’ye iadesine ilişkin karar onandı.

23 NİSAN’DA TÜRKİYE’DE TUTUKLANDI

Arnavutluk Yüksek Mahkemesi’nin iade kararını onaylamasının ardından Özer, 20 Nisan Perşembe günü Türk Interpol yetkililerine teslim edilerek uçakla İstanbul’a götürüldü. 40.564 yıl hapis cezasına çarptırılan Faruk Fatih Özer, 23 Nisan’da hakim tarafından tutuklandı.

“KİMSEYİ YENMEDİM, SATIN ALINDIM”

12 Haziran’da görülen davada Faruk Fatih Özer savunmasına Thodex sitesinin nasıl kurulduğunu anlatarak başladı. Özer, “Medyada ve iddianamede yer alan iddialar asılsızdır. Ben kimseyi dolandırmadım. Bana iftira atıldı. Şirket kurmuştum ve şirketim hacklendi. Böylece iş hayatıma e-ticaret yaparak başladım. .İlk kuruluş amacımız e-ticaret yapmaktı.Çünkü e-ticaretle uğraşıyordum.Kripto para dikkatimi çekti.Daha sonra sosyal çevrem sayesinde para kazanabildiğimi gördüm ve şirketi o yöne çevirdim. ” dedi.

KARAR DURUŞMASINDA TÜRKÜLÜ SAVUNMASI

7 Eylül’deki karar duruşmasına katılan Özer, son savunmasında Musa Eroğlu’nun söylediği “Yolun sonu görünüyor” türküsünden alıntı yaptı. Özer, “Avukatlarımın savunmasına katılıyorum. Burası tiranlıkla yönetilen bir ülke değil. Bizim ve ailemizin yaşadığı haksızlıkların sona ermesi gerekiyor. Thodex sadece bir şirket iflas etti. Bir suç örgütünden söz edilmiyor” dedi. Thodex’te. Dünyadaki bütün kurumları yönetebilecek kadar akıllıyım. 22 yaşında kurduğum şirketten de bu anlaşılıyor. Eğer bir suç örgütü kuracak olsaydım bu kadar amatörce hareket etmezdim. Söz konusu belgede şüpheli olan kişiler 2 yılı aşkın süredir mağdur ediliyor.Yasadışı faaliyetlere bulaşacağımı yasa kabul etmeyeceğim.Arnavutluk’ta cezaevindeyken bile şikayetçilere ödeme yaptım.Bu örgüt kuran bir liderin asla yapmayacağı bir eylem. Sizlerden bu konuya biraz anlayışlı yaklaşmanızı rica ediyorum. Belgenin bu aşamaya gelmesinin sebebi benim Türkiye’den ve diğer ülkelerden bakanlarla çektiğim fotoğraflardır. Ben hiç gitmedim. medyada bahsedildi. Hiçbir zaman bir bakanla ilişkim olmadı. Sayın bakan ve milletvekillerine iftiralar atıldı. Şirketimin iflasından kaosun körüklediği kuruluşlar yararlandı. Şimdi gerçeklerin saygıdeğer mahkeme heyeti tarafından görülmesini bekliyorum. Savunmamı Musa Eroğlu’nun ‘Yolun sonu yaklaşıyor’ türküsünden bir dizeyle bitirmek istiyorum. Dünyayı geçtim, hayat derin bir nefestir. Bakın, kader çemberinden yolun sonu görünüyor. Azrail kendisi gelir, ne usta ne de usta bir şey söyler. “Günler sayılı, son yaklaşıyor” dedi.

11 BİN 190 YIL 6 AY ​​HAPİS CEZASI

Yaklaşık 11 saat süren duruşmanın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Faruk Fatih Özer, Güven Özer ve Serap Özer’in “nitelikli dolandırıcılık”, “örgüt kurma, yönetme ve üye olma” suçlarıyla suçlandığını tespit etti. ” ve toplamda “mülk değerlerinin aklanması”. 11.190 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

4 sanığın tahliyesine karar verildi

Kararın devamında sanıklar Faruk Fatih Özer, İtimat Özer ve Serap Özer’in mağdur açısından 6 yıl 4 ay 15 gün hapis ve 135 milyon lira para cezasına çarptırılmasına karar verildi. “bilgi sistemlerini kullanarak dolandırıcılık”. 16 sanık ise “nitelikli dolandırıcılık” suçundan delil yetersizliğinden beraat etti. Mahkeme kararla 4 sanığın tahliyesine karar verdi. Diğer sanıklara ise değişen oranlarda hapis cezaları verildi.

İDDİADAN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, kripto paranın ne olduğu, Bitcoin’in hukuki durumu, kripto borsalarında işlemlerin nasıl yapıldığı ve borsalar arasındaki farklar belirtildi.

İddianamede yer alan ve “Thodex” isimli şirketin Faruk Fatih Özer tarafından 400 bin lira sermaye ile kurulduğunun belirtildiği MASAK raporuna göre, bu platformun müştekileri işleri gereği dolandırıcılık davranışlarıyla kandırdığı ve işlemler.

İddianamede, sanık Faruk Fatih Özer’in kontrolündeki 3 farklı hesaptan 253 milyon 714 bin 909 lira tutarındaki kripto varlıkların aktarıldığı ve bunların önemli bir kısmının “Kripto Varlıklar”a aktarıldığı belirtildi. Sanıklar Cem Uzunoğlu, Faruk Fatih Özer ve Zuhal Özer’in ticaret merkezi Malta’da bulunan şirket. “Servis Sağlayıcı”da yer alan kripto varlık cüzdanlarına aktarıldığı açıklandı.

Bu hatalardan dolayı 356 milyon liranın zarara uğradığına dikkat çekilen iddianamede, aralarında Faruk Fatih Özer’in de bulunduğu 7’si tutuklu 21 sanık, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek”le suçlanıyor. bilgi sistemlerini, bankaları veya kredi kuruluşlarını araç olarak kullanarak dolandırıcılık yapmaktır.” ” ile “Tüccarlar veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticileri tarafından suç sonucu ortaya çıkan varlık değerlerinin aklanması ve sahtecilik” suçundan 12 bin 164’er yıldan 40 bin 562’şer yıla kadar hapis cezası istendi.

Esasa ilişkin mütalaada, sanık Faruk Fatih Özer ile kardeşleri İnanç Özer ve Serap Özer’e “nitelikli dolandırıcılık”, “amaçla örgüt kurmak” suçlarından 12 bin 142 yıldan 40 bin 462 yıla kadar hapis cezası verildi. “suç işlemek” ve “suçtan kaynaklanan malvarlığını aklamak”. Talep edildi.

Görüşte, sanık Zuhal Özer’in “örgüte üye olmak” ve “suçtan kaynaklanan malvarlığını aklamak” suçlarından 8 yıldan 18 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması, diğer 17 sanığın ise cezalandırılması istendi. çeşitli suçlardan dolayı değişen oranlarda hapis cezalarına çarptırılıyor.

baskilhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu