Ekonomi

FinCEN, yatırım danışmanları için aklamayı önleme tedbirleri istiyor

ABD Hazine Bakanlığı’nın bir birimi olan Mali Suçları Uygulama Ağı (FinCEN), yatırım danışmanlığı alanında kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadeleye yönelik düzenleyici teklifler sundu. Salı günü açıklanan önerilen kurallar, yatırım danışmanlarının kara para aklamayı önleme programları oluşturmasını ve bankalar için mevcut gereklilikler doğrultusunda şüpheli faaliyetleri raporlamasını gerektirecek.

FinCEN Direktörü Andrea Gacki, yatırım danışmanlarının Amerikan ekonomisindeki kritik rolüne dikkat çekerek, değerli fonların yatırımını yönettiklerini ve Amerikan işletmelerinin yanı sıra ABD ekonomisini ve ulusal güvenliğini korumaya yönelik düzenleyici önlemlere duyulan ihtiyacı vurguladı.

Önerilen kural, 2015 yılında uygulanmayan daha önceki bir versiyonun yeniden canlandırılmasıdır. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) kayıtlı danışmanları ve kayıttan muaf olmasına rağmen yine de SEC’e rapor verenleri hedef almaktadır.

Düzenlemeleri sıkılaştırma hamlesi, geçen hafta açıklanan ve emlak sektörünü hedef alan benzer bir girişimin ardından geliyor ve yaptırım uygulanan kişiler, suçlular ve yabancı düşmanlar tarafından istismar edilebilecek düzenleyici boşlukların kapatılmasına yönelik daha geniş bir kampanyayı yansıtıyor. FinCEN’in yatırım bölümü tarafından yapılan bir risk değerlendirmesi, Çin ve Rusya da dahil olmak üzere yaptırım uygulanan tarafların ve düşmanların, menkul kıymetler, gayrimenkul ve yapay zeka gibi yeni gelişen teknolojiler de dahil olmak üzere ABD varlıklarına erişmek için yatırım danışmanlarını kullandığı örnekleri ortaya çıkardı.

Duyurudan önce konuşan üst düzey bir FinCEN yetkilisi, mevcut teklifin yatırım danışmanları için müşteri tanımlama programlarına yönelik bir gereklilik içermediğini belirtti. Bu tür önlemlerin SEC ile işbirliği içinde geliştirilecek gelecekteki düzenlemelerin bir parçası olması bekleniyor.

Önerilen düzenlemeler Nisan ortasına kadar kamuoyunun yorumuna açık olacak ve nihai hale getirilmeden önce alınan geri bildirimlere göre değişikliklere tabi tutulabilecek.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu