Yaşam

Daniel Defoe’nun İngilizce yazdığı ilk romanı: Robinson Crusoe

Elimizde roman dünya edebiyatının nadide klasiklerinden biridir. Yayınlandığı dönemde çok satanlar listesine giren ve okunan Robinson Cruse, bir adaya düşen Friday adlı karakterin yaşam çabasını merkeze alıyor. Genç Robinson Crusoe yelken açmak, maceralar yaşamak ve bir servet kazanmak istiyor. Ancak birkaç seferden sonra gemisi korkunç bir fırtınaya yakalanır, bütün arkadaşları denizde kaybolur ve Robinson onun hayatını kurtarır.

Robinson ıssız bir adaya çıkmayı başarmıştır ama burada tek başına nasıl hayatta kalacaktır? Robinson Crusoe’nun ıssız adadaki yaşam serüveni, kültürü derinden etkilemiş çok önemli bir eserdir. Bu eser, sonraki yüzyıllarda insanların yazdığı tüm ada maceralarının ve ıssız ada hayallerinin temelini oluşturur.

Kitap, İngiltere’de yaşayan orta halli bir ailenin en küçük oğlu Robinson Kreutzner’ın dünyayı gezme hayalleriyle yaptığı yolculukları ve bu sırada karşılaştığı olayları anlatıyor. Bu yolculukları sırasında bindiği gemi batınca 28 yıl ıssız bir adada tek başına yaşamak zorunda kalmıştır. Robinson, daha sonra eklenen The New Adventures of Robinson Crusoe adlı ikinci kitapta geri dönüyor.

Bir süre burada kaldıktan sonra tekrar denize açılıyor. Madagaskar’dan Çin’e, Rusya’ya geçer ve İngiltere’ye döner. Bu gezilerde ticaret yapıyor ve kendi kültürünü bu ülkelerin kültürleriyle karşılaştırıyor. Kitapta dürüstlük, cesaret, özveri, yaratıcılık, dayanışma ve macera duygusu gibi kavramlar işleniyor.

ilham verici roman

Pek çok kişiye ilham kaynağı olan roman, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 100 Temel Eser listesinde de yer alıyor. Cuma’nın 28 yıldır adada tek başına kaldığı ve hayata tutunma mücadelesini çarpıcı bir şekilde anlatan yazar, bu kitabıyla edebiyat dünyasına adını altın harflerle yazmıştır.

Genç Robinson Crusoe yelken açmak, maceralar yaşamak ve bir servet kazanmak istiyor. Ancak birkaç seferden sonra gemisi korkunç bir fırtınaya yakalanır, bütün arkadaşları denizde kaybolur ve Robinson onun hayatını kurtarır.

Robinson ıssız bir adaya çıkmayı başarmıştır ama burada tek başına nasıl hayatta kalacaktır? Robinson Crusoe’nun ıssız adadaki yaşam serüveni, kültürü derinden etkilemiş çok önemli bir eserdir. Bu eser, sonraki yüzyıllar için yazılan tüm ada maceralarının ve insanların ıssız ada hayallerinin temelini oluşturur.

Daniel Defoe, 1660 yılında Londra’da varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İyi bir akademik eğitimden sonra ticarete atıldı. Zorlu ve maceralı bir iş hayatının ardından siyasi hicivler yazmaya başladı.

Cesur bir gazetecilik mesleği ve büyük beğeni toplayan didaktik çalışmalarının ardından nispeten geç bir yaşta yazdığı Robinson Crusoe romanını dünya edebiyatının mihenk taşlarından biri haline getirdi.

Sayfa: 632

Ölümsüz Eser

Defoe bu ölümsüz eserinde gemi kazası sonucu düştüğü ıssız bir adada hayatta kalmaya çalışan Robinson Crusoe’nun öyküsünü ustaca anlatıyor.

İnsan doğasını çok iyi bilen yazar, güçlü kalemi ve yalın üslubuyla insanlık tarihinin her döneminde her okuyucunun kendisinden bir şeyler bulabileceği bir kahraman yaratmayı başarıyor. Çeşitli konularda pek çok eser kaleme alan Defoe, İngiliz romanının kurucularından biri olarak kabul edilir.

Kitap sayfası için iletişim:

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu