Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hindistan’daki G20 Liderler Zirvesi’nde diplomatik trafik

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen 18. G20 Zirvesi tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve kapsamında diğer ülke liderleriyle görüşmelerde bulundu.

JAPONYA BAŞBAKANI FUMIO İLE İLK GÖRÜŞMESİNİ YAPTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk teması Japonya Başbakanı Kishida Fumio ile oldu. Kishida Fumio’yu otelinde karşılayan Erdoğan, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen karşılama töreninde zirvenin ev sahibi Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile sohbet etti.

Zirvenin ilk gününde iki oturuma katılan Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başkanı Pir Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü. Dünya Bankası ile. Lider Ajay Banga’yı kabul etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk gün Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya’dan oluşan kıtalararası gayri resmi istişare ve koordinasyon platformu MIKTA’ya üye ülkelerin devlet liderleriyle bir araya geldi.

İSLAMFOBİYİ GÜNDEMİNE ALINDI

Erdoğan, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve Meksika Ekonomi Bakan Raquel Buenrostro’nun da hazır bulunduğu MIKTA toplantısında, ‘ifade özgürlüğü’ adı altında neredeyse her gün 2 milyar insanın en kutsal değerlerine saldırmasına izin verilmesi kabul edilemez. Dine bakılmaksızın insanlara saygı duyan herkesin buna itiraz etmesi gerektiğine inanıyoruz. “Konuyla ilgili tepkimizi belirtmeye devam edeceğiz.” mesajı verdi.

“ULUSLARARASI KURUMLARIN SORUNLARI ÇÖZME KABİLİYETİ AZALIYOR”

Erdoğan ayrıca, “Küresel sistemdeki adaletsizlikler artarken, uluslararası kuruluşların bu sorunlara çözüm bulma yeteneği maalesef azalıyor. Bu tablo, çatışmaların barışçıl çözümü, daha adil bir dünya inşa edilmesi, çok taraflılığın güvence altına alınması konusundaki sorumluluğumuzu artırıyor. ‘Dünya 5’ten büyüktür’ kararlılığımızın arkasında bu durum yatıyor.” İfadesini kullandı.

ERDOĞAN, MISIR CUMHURBAŞKANI SASI VE SUUDİ VELİBA PRENS SELMAN’LA GÖRÜŞTÜ

Zirvenin ikinci gününde G20 ülkeleri başkanlarıyla birlikte Mahatma Gandhi’nin Mozolesi’ni ziyaret eden Erdoğan, zirvenin üçüncü oturumunun ardından “kapanış oturumu” ve “dönem başkanlığı devir teslim törenine” katıldı.

Zirvenin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirveye özel davetle katılan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman bin Abdülaziz El Suud ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ile bir araya gelerek Avrupa Birliği Konseyi Başkanını kabul etti. , Charles Michel.

GÖRÜŞMELERDE KONUŞULACAK KONULAR

Erdoğan’ın Selman’la görüşmesinde Türkiye-Suudi Arabistan ikili ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve küresel konular ele alındı. Sisi ile görüşmede, Türkiye-Mısır ikili ilişkileri, ticaret hacminin artırılması, güç alanında yeni işbirlikleri ile bölgesel ve küresel konular ele alındı.

İKİLİ BAĞLANTILAR MASA ÜZERİNDEDİR

Sisi ile görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, karşılıklı büyükelçi atamalarıyla çıkarların yeni bir döneme girdiğine dikkat çekerek, ikili ilişkilerin en kısa sürede hak ettiği seviyeye ulaşacağına inandığını ifade etti. Mısır yönetiminin Türk yatırımcılara ve şirketlere verdiği desteğin değerli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, LNG, nükleer enerji, kültür ve eğitim alanlarında iş birliğinin canlandırılmasına büyük önem verdiklerinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki gün süren zirveyi Hindistan Başbakanı Modi’nin kabulüyle tamamladı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

omerlihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu