Haber

Ankara Mamak’ta Yaşayan 66 Yaşındaki Emekliden Erdoğan’ın “2024’ü Emekliler Yılı İlan Ediyoruz” Sözüne Tepki: “Bizim Öpülecek Yılımız”

Haber: CEYLAN SAĞLAM- Kamera: EYLEM LADİN DEĞER

Ankara’nın Mamak ilçesinde yaşayan emekliler, SSK ve Bağkur emekli maaşlarına yapılan yüzde 5’lik ilave artışa tepki gösterdi. 55 yaşındaki emekli Ergün Akyıldız, “2024 emeklilerin ölüm yılı. Tüm emekliler açlığa terk edildi.” Sokak satıcısı olarak çalışan 68 yaşındaki emekli Erol Baykan, “Sokakta, soğukta tespih satıyoruz. Geçimimizi sağlayamıyoruz. Aldığımız maaşlar yetmiyor. Ev kiraları uçuk. Tayyip Erdoğan yüzde 5 verdi ama yüzde 5’i kendine versin, bakalım geçimini sağlayabilecek mi? gösterdi. 66 yaşındaki emekli İsmail Narlı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “2024 yılını emekliler yılı ilan ediyoruz” sözlerine ilişkin, “Bu bizim harika yılımız. Öpülecek yılımız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yapılan kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, SSK ve Bağkur emekli maaşlarına yüzde 5 oranında ilave zam yapıldığını duyurdu. Erdoğan, “SSK ve BAĞ-KUR emeklilerimizin 6 aylık maaş artış oranı Ocak 2024 itibarıyla yüzde 42,6’ya çıkacak. Temmuz ayındaki zamlarla birlikte tüm emeklilerimizin maaşına yaklaşık aynı oranda zam gelecek. Emekli maaşının alt sınırı 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılacak.” “2024 yılını emekli yılı ilan ediyoruz. Amacımız emeklilerimizin yaşam kalitesini artıracak yeni hizmetleri hayata geçirmektir” dedi.

Ankara’nın Mamak ilçesinde yaşayan emekliler ek artış oranına tepki gösterdi.

“2024 EMEKLİLERİN YILI DEĞİL ÖLÜM YILI OLACAK”

Gülizar isimli 62 yaşındaki emekli ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:

“Marketlere gidelim bakalım. Herkes marketlere gidince geçimini sağlayıp sağlayamayacağını görüyor. Vatandaşın parktan başka gidecek yeri yok. Kafelere gidip simit çay içemiyoruz. Emekliyim. Hayal kırıklığına uğradık. Umutla bekliyorduk ama hayal kırıklığına uğradık. Bu parayla geçinemezsiniz. ‘Öl’ diyorlar. Maaşlarımıza zam yapmazlarsa enflasyonu düşürmeleri lazım. Enflasyonu düşürmedikçe bu maaşla asla yaşayamayız. Bize öl diyorlar. 2024 emeklilerin yılı olmayacak, ölüm yılı olacak. Asgari ücretle, kirayla öğrenci okutmaktır. Zaten arttı. O yüzden bu parayla geçinmek çok zor.”

“Hırsızlık mı yapmalıyız, markette soygun mu yapmalıyız, yoksa birinin telefonunu mu çalmalıyız?”

55 yaşındaki emekli Ergün Akyıldız şunları söyledi:

“İlk emekli olduğumda bana 900 lira maaş verildi. Şu anda asıl maaşım 6 bin 300 lira. Zamlarla birlikte 7 bin 500 lira yaptılar. Yüzde 32 artı yüzde 5’lik zammı da eklediğimizde, maaşımız 9 bin 860 lira oldu. bunu 10 bin liraya çıkardık. bin liraya tamamladılar. burada herhangi bir yerin kirasını sorarsanız 15 bin liranın altında daire yok. hemen işe gidiyorum. Tayyip Erdoğan daha önce 5 bin lira verirken ‘Ben bunu çalışanlara vermiyorum’ diyordu. Artık 10 bin lirayla geçinemeyecek durumdayken işe gidersem, Peki bin lirayı ödemeyince ne yapmalıyız, çalalım mı, marketi mi soyalım, birinin telefonunu mu çalalım? Bu iktidar bizden ne bekliyor? Yapmak?

Markete gidin, peynir alın, yiyebileceğiniz bir peynirin fiyatı 200 bin lira (200 lira). Yiyemediğiniz ve çöpe attığınız peynirin fiyatı ise 150 bin lira (150 lira). Nasıl besleneceğiz? Bir süt alıyorsunuz, 40 bin liraya (40 lira) çıkıyor. Bir zeytinin kilosunu 150 bin liraya (150 lira) alıyorsunuz. Nasıl anlaşacağız? Kalkıp işe gitmem gerekiyordu; Akşam saat 11.00’de işten eve geleceğim. Bu sefer diyor ki; ‘Sen çalışıyorsun, sana 5 bin lira vermeyeceğim’ diyor. O zaman ne yapmalıyım? Çalmalı mıyım?

“2024 EMEKLİLERİN ÖLÜM YILIDIR”

2024 yılı emeklilerin ölüm yılıdır. Tüm emekliler açlığa terk edildi. Emeklilere bir çağrım var; 31 Mart seçimlerinde doğru oy kullansınlar, doğru yerde oy kullansınlar. Muhalefeti erken seçime götürmeleri lazım ki, onlardan kurtulalım.

Emeklilerin yaşam koşulları yok. Aslında emekliler yaşamıyor. Emeklilerin en büyük hayatı oradaki parkta çay içmek, kahveye gidememek, akşama kadar o çay için oturmak. Bir çay içer, sonra eve gider. Başka bir yaşam koşulu yoktur. Emekliler lokantaya gidip yemek yiyemiyor, bırakın lokantayı, bir tane bile tavuk döner yiyemiyor. Buradan bir bardak çay içip evlerine gidiyorlar. Emeklilerin bu seçimlerde önlerine bakmaları ve usulüne uygun oy kullanmaları gerekiyor. “Bu hükümeti erken seçime götürmeliler.”

“SOKAKTA VE SOĞUKTA GÜLÜ SATIYORUZ. EVLERİ BİTİREMİYORUZ. ALDIĞIMIZ MAAŞLAR YETERLİ DEĞİL”

Park önünde seyyar satıcılık yapan 68 yaşındaki emekli Erol Baykan, maaşlara yapılan ek artışı şöyle değerlendirdi:

“Sokakta, soğukta tespih satıyoruz. Geçimimizi sağlayamıyoruz. Aldığımız maaşlar yetmiyor. Ev kiraları çılgına döndü. Tayyip Erdoğan yüzde 5 verdi ama yüzde 5’ini kendisi ödesin, bakalım” geçinebiliyor mu? O milletvekilleri geçimini sağlayabiliyor mu? Yoksulların durumunu hiç düşünmüyorlar mı? Üst kademeleri hep besliyorlar, besliyorlar ama alt kademedekiler açlıktan ölüyor. mümkün değil, Türkiye Cumhuriyeti böyle mi olurdu?

Kiraya mı vereyim, elektrik mi vereyim yoksa su mu vereyim? Böyle şeyleri sokaklarda satmak zorunda kalıyorum. Sürüm sürüm tarıyoruz. Tayyip Erdoğan’ın alt kademedekilerle ilgilenmesi gerekiyor. Orta gelirli insanlar çok perişan durumda.

10 yaşımdan beri hep sokaktaydım. Simit satmadım, salatalık satmadım, ayakkabı boyamadım… Yapmadığım hiçbir şey yoktu. Hala devam ediyor.

Yukarıdakilere şunu söylemek istiyorum, bu insanlara yardım etsinler. İnsanlar perişan durumda. Özellikle çiftçilerimiz… Köyde babamdan kalma bir tarla var, inanın ben onu ekemiyorum. Tarlaların artık para değeri yok. Yapacak hiçbir şeyimiz kalmadı. “Büyüklerimiz herkese sahip çıksın.”

“BİZİM ÖPÜLECEK YILIMIZ”

66 yaşındaki emekli İsmail Narlı şunları söyledi:

“Bizim için harika bir yıl oldu… Tek başımayım. 10 bin lirayla zar zor geçiniyorum. Düşünün evde üç kişi yaşıyor. 10 bin lirayla nasıl geçinecekler? Bilmiyorum.” Ev kirası ödemiyorum, arabam da var. 7 bin 500 lirayla derdim var.” 10 bin lirayla geçimimi nasıl sağlayacağım? Bana öyle geliyor ki muhtemelen pazara gitmiyorlar. İnsanlar ev sahibi değil, kiracıdır. 10 bin liranın 5’ini kiraya verseler geçimlerini nasıl sağlayacaklar? Bunu hesaplıyorlar mı? Mümkün değil. ‘Ben geçimimi sağlıyorum’ diyenler yalan söylüyor. Allah emeklilerin yardımcısı olsun.

Kasap yolu hangi yoldan geçiyor? Kasap yolu nerede? Kasap yolunu unuttum. Pazara gideceksin, tavuğun butunu alacaksın ve onunla köfte ve haşlanmış köfte yapacaksın. Mümkün değil. 15 bin lira bir umuttu; “Öyle olurdu ama mutlu değilim.”

Erdoğan’ın “2024 yılını emekliler yılı ilan ediyoruz” sözlerine ilişkin Narlı, “Harika yılımız. Öpülme yılımız.”

imamoglu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu