Ekonomi

AB Temsilcisi Borrell: “AB, Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurmak istiyor”

AB ülkelerinin dışişleri bakanları, AB Delegasyonu Lideri Belçika’nın başkenti Brüksel’de gayrı resmi toplantıda bir araya geldi.

Gündem maddelerinden birinin Türkiye ile ilişkiler olduğu toplantının sonunda AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib basına ortak açıklamalarda bulundu. Borrell, “Tüm üye ülkeler Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurulması konusunda hemfikirdir.” dedi. söz konusu.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell şöyle devam etti: “Çatışmaları önlemek ve iş birliğini artırmak için Kıbrıs meselesini dikkate alarak Türkiye ile temasa geçmemiz gerekiyor. Türkiye ile daha fazla ilişki kurmamız, çıkarlarımızın örtüştüğü alanlarda çalışmamız, bizi rahatsız eden konulardan kaçınmamız gerekiyor. bizi birbirimize yabancılaştırın.” dedi.

AB’nin vize serbestisi gibi konularda ilerleme kaydetmeye hazır olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Borrell, “Türkiye ile daha güçlü bir ilişki kurmamız gerektiği konusunda herkes hemfikir ama bu gelişmelerin gidişatına bağlı. Tam olarak bilmiyorum.” Vize meselesi ne olacak? Bugün bu konu konuşulmadı. Ancak genel kanaat, Kıbrıs meselesi nedeniyle gündemimizin ilk sıralarında yer alan Kıbrıs sorununun çözümü için bile Türkiye ile daha olumlu etkileşim kurmamız gerektiği yönünde. Üyemiz.” değerlendirmesini yaptı.

“Türkiye küresel sahnede önemi giderek artan bir stratejik ortaktır”

Belçika Dışişleri Bakanı Lahbib de, “Türkiye, küresel sahnede önemi giderek artan bir stratejik ortak haline geliyor.” dedi. İfadesini kullandı. “Türkiye vazgeçilmez bir ortaktır.” Lahbib dedi ki; Hukukun üstünlüğü, demokrasi, yargının bağımsızlığı ve Kıbrıs gibi konulardaki görüş ayrılıklarını yakın zamanda tartışmak istediklerini belirtti. Lahbib, 10 ülkenin AB’ye katıldığı 2004 genişlemesinin 20’nci yılını kutlamak amacıyla Nisan ayında düzenleyecekleri etkinliğe Türkiye’yi de davet edeceklerini kaydetti.

karakocan-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu